Pak med omtanke for miljøet

Herunder finder du en guide til at shoppe mere miljøvenligt, når du skal ud at købe gaver til alle årets fester, hvor der skal gave til. De små ting gør en forskel, og du kan også gøre en forskel, når du er på gaveindkøb. Få gode idéer til gaver og måder at købe ind på, så du kan gøre det med grøn samvittighed.

Tænk på, hvordan du kan reducere transporten med bil eller bus. Tænk på hvor du køber dine gaver. Sig nej tak til pose i butikkerne og gå efter miljørigtig indpakning. Spar både tid, penge og miljøet med gaveindkøb på den grønne måde.

Hvordan kan du gøre en grøn forskel?

Alle kan gøre en forskel, når det handler om at shoppe gaver på en mere miljørigtig måde. Fem simple råd kan gøre dine juleindkøb til en grøn fornøjelse:

  • Køb på én gang for at mindske transport
  • Køb gaver samme sted, som du køber ind
  • Køb så økologisk og bæredygtigt som muligt
  • Vælg butikker med miljørigtig indpakning
  • Sig nej tak til poser til gaverne i butikkerne

Læs mere om de fem gode råd herunder.

Sådan vælger du miljøvenligt

Gode gaveidéer findes overalt, men hvordan vælger du miljørigtigt? Det første du kan gøre, er at købe så meget som muligt på én gang. Både når du fysisk går i butikker, og når du shopper online.

Når du fysisk går i butikker og køber gaver, handler det om at mindske transport med bil og bus mest muligt. Jo mere samlet butikkerne ligger, jo mindre behøver du at udlede CO2 via transport.

Online kan du spare miljøet for CO2-udslip fra transport ved at bestille mest muligt på samme tid – fra samme sted. På den måde behøver du kun at få bragt varer ud af én leverandør i én bil ad én omgang.

Kan du købe gaver i supermarkedet?

Du kan købe julegaver overalt – også i supermarkedet. Måske ønsker moster Anna sig en bog, der er så populær, at den både kan købes i boghandlen og i supermarkedet.

Børnenes legetøj er ofte på tilbud i de store supermarked-kæder omkring jul og i udsalgstiden, ligesom flere og flere supermarkeder efterhånden har de mest almindelige forbrugsvarer fast i sortimentet. Vælg evt. et supermarked i et indkøbscenter med flere butikker.

Vælg gaver, der er økologisk og bæredygtigt produceret

Hvis du har valgmuligheden for det, kan du med fordel gå efter produkter, der er produceret på en miljørigtig måde.

Bæredygtig fremstilling bliver altid angivet tydeligt på produkter, og er du i tvivl, kan du altid tjekke mærket på nettet.

Særligt børnetøj, legetøj og brugskunst bør du vælge i miljørigtig udgave, da det er produkter, der udskiftes ofte.

Skal du få gaven pakket ind i butikken?

En gave kan ofte blive pakket flot ind i butikken, så du ikke skal hjem og pakke ind efter en lang dag på juleindkøb.

Vil du gerne gøre det med grøn samvittighed, kan du nøjes med at få pakket ind de steder, hvor det foregår miljørigtigt – f.eks. uden for meget brug af tape. Resten kan du tage med hjem og pakke ind i gavepapir, der er fremstillet på en miljøvenlig måde.

Behøver du en ny pose til hver gave?

Mange butikker lægger automatisk dit køb i en pose – dels for servicen, dels for reklamen på posen. Men behøver du virkelig en stor indkøbspose til hver enkelt lille ting, du køber?

Den grønne måde er at medbringe din egen taske eller indkøbsnet til gaveindkøbene. Har du glemt det, så få kun en pose i den første butik, og læg resten af gaverne fra indkøbsturen i den samme pose.

Del denne artikel

Seneste indlæg

Kategorier

Miljøvenlige produkter