I Danmark er vi kendt som et folkefærd, der ofte tager cyklen, når vi skal i skole, på arbejde eller andre ærinder. Der er både gode grunde til at tage cyklen for din egen sundheds skyld, men det er også godt for miljøet.

Vi giver dig en række gode grunde til at du burde hoppe på jernhesten, hvor du kan spare miljøet for ekstra belastning og komme i form på samme tid.

Det er bedre for miljøet at hoppe på cyklen

Det kan ikke komme bag på nogle, at der er stor forskel på udledningen af CO2 og andre skadelige stoffer fra en benzin- eller dieselbil og en cykel. Mange danskere er i gang med det store skifte til mere miljørigtige og bæredygtige løsninger i hverdagen.

Det gælder også transportmidler, hvor særligt elbilen har fået en kæmpe succes. Udledningen af CO2 er den største synder, som du kan spare på ved at skifte forbrændingsmotorer ud. På sigt vil det tage mellem 15 og 20 år, før alle biler, der kører på fossile brændstoffer, bliver skiftet ud med mere miljørigtige modeller.

Elbilen er et godt alternativ, men skift til cyklen

Der er dog intet, der slår den naturlige kraft, når du selv træder i pedalerne på din cykel.

Forskeren Christian Brand har faktisk undersøgt, at hvis byer skal være klimaneutrale, så er cyklerne 10 gange så vigtige, som at befolkningen skifter til elbiler. Det er privattransporten, der i hverdagens liv udleder de fleste skadelige stoffer, der kan minimeres med en tur på cyklen i stedet.

Spar CO2 hver eneste uge ved at tage cyklen

For at lave en sammenligning har man i flere storbyer lavet en toårig undersøgelse af forskellen på CO2-printet for forskellige transportformer. Løbende noterede omkring 4000 deltagere fra blandt andet europæiske storbyer som London, Wien og Rom deres transportformer, der blev anvendt som datamateriale.

De deltagere i forsøget, der overvejende tog cyklen som deres daglige transportmiddel, viste sig at spare 84% mindre CO2, end andre deltagere.

Hvis du hver uge vælger cyklen fremfor bilen, kan du spare 3,2 kg CO2 om ugen, der svarer til en biltur på 10 km med en almindelig bil på fossilt brændstof.

Spar de lange og kostelige bilkøer

Når du holder i kø, vil bilens motor køre, men uden at du kommer nogle vegne. Vejdirektoratet har udtalt, at der siden 2014 ikke har kørt så mange biler på de store motorveje som nu. Det giver større risiko for at ende i bilkøer på de pressede tidspunkter af dagen.

På din cykel kan du køre direkte udenom trafik og køer, så du ikke behøver beregne ekstra tid på at holde stille i bilkøerne. Det giver dig en hurtig vej, sparer brændstof og giver dig god motion i hverdagen.

Vær opmærksom på forureningen

Selvom du sidder inde i bilen, vil forurenende stoffer i luften stadig trænge ind. Ventilationssystemet vil lede luften udefra ind til dig. Det er ekstra slemt, hvis du ofte kører meget trafikerede steder, hvor der er meget os og udstødning fra biler og anden trafik.

Hvis du i stedet for bilen kører med den offentlige transport, skal du også være opmærksom på, at bussen kan udsætte dig for flere skadelige stoffer. Forureningen fra udstødning og den omkringkørende trafik kommer ind gennem dørene, når de åbner og lukker.

Du er samtidigt mere udsat for andres sygdomme, hvis du sidder tæt med andre buspassagerer fremfor at hoppe på cyklen.

Det er billigere at cykle end at tage bilen

Der er mange omkostninger ved at have en bil, som ikke kun indebærer selve prisen for at købe den. Løbende vil der være udgifter månedligt til brændstof, men også reparationer, syn og afgifter.

Vælger du i stedet cyklen, kan du spare mange penge på sigt. Hvis du ellers vedligeholder den løbende, vil det vær en langt billigere løsning i det lange løb.

Hvis en almindelig cykel ikke bringer dig hurtigt nok frem, eller du har problemer, hvor en elcykel vil hjælpe, kan du overveje det. Find din nye elcykel hos Forbrugsguiden.dk, hvor du får præsenteret en lang række gode alternativer, hvis du ønsker ekstra hjælp til bakkerne.

Gratis motion under transport

Derudover er der en række gode og sunde grunde for sin egen skyld, at du bør skifte bilen ud med cyklen, når det er muligt. Faktisk cykler danskerne 10% mindre nu, end vi gjorde i 1990’erne. Bilen er blevet det naturlige transportmiddel, men vanerne skal ændres – både for din egen og miljøets skyld.

For det første vil du få pulsen op og blodomløbet i gang, hvilket er anbefalet i mindst 30 minutter om dagen af Sundhedsstyrelsen. Det øger din kondition, men vil også give dig mentale fordele.

Blandt andet vil en frisk cykeltur udløse endorfiner og gøre dig i bedre humør, kan hjælpe på dit energiniveau og øge din selvtillid, som du bliver hurtigere og i bedre form.