Vi nordiske mennesker skal lære at tilpasse verden på en ny måde. Vejret er nemlig mere omskifteligt end nogensinde før, og det omskiftelige vejr møder os med nye udfordringer.

Den første af disse er vandstigninger. Derefter kommer ændringer biodiversiteten. Dyrelivet udenfor dit vindue vil helt konkret forandre sig. Sammen med dyrene kommer ændringer i menneskedyrets liv i det nye klima.

Vi nordiske mennesker skal tilvænne os et varmere vejr, vores kroppe ikke har været vant til.

Solens stråler skinner mere direkte på os

Den ældre læser vil kunne huske, hvordan ozonlaget i 70’erne blev voldsomt beskadiget. Her kunne der findes en hurtig løsning på krisen ved blot af udskifte CFC-gassen i de mange produkter, hvor man brugte denne gas.

Udfordringen med et beskadiget ozonlag var og er, at solen ikke medieres af ozonlagets beskyttelse. I stedet møder solen mere direkte huden. Hertil kommer helt åbenlyse udfordringer med solens stråler, der brænder mere direkte på den bare hud.

VI kender alle til rådet om sommeren, særligt i sydens sol, om at bære solcreme. Uden solcreme eller anden solbeskyttelse er huden sårbar og kan udvikle hudkræft i form af basalcellekræft og pladecellekræft.

Solens uv-stråler brænder sig ned i huden på de områder, der udsættes oftest for den direkte sol. Læseren kender formentlig til, at hudsygdommen kan optræde i modermærker.

Skønne vitaminer for en forberedt hud

At bruge mere tid i solen er ikke dumt eller dårligt for huden. Vores kroppe – særligt de nordiske kroppe – er ikke vant til den høje eksponering af solens stråler. Dertil skal lægges, at vi før i tiden ikke havde mulighed for at kunne lægge os nede ved stranden i en bikini helt roligt og fredeligt.

Vi har mere fritid til at nyde solen. Vi bruger mindre tøj på kroppen. Nu kommer der også flere soltimer og mere intens sol, da vejret bliver varmere, samtidig med at ozonlaget beskadiges af CO2 og metangassen i atmosfæren.

Derfor er endnu en udfordring ved de stigende temperaturer, at vi skal passe på os selv i solen. Vi skal lære at tilvænne os mere intens sol og højere temperaturer. Denne tilvænning tager tid.

De store folkevandringer rundt omkring i hele verden har altid givet store udfordringer for mennesker, som skulle tilpasse sig et nyt klima. Herunder kommer lokale sygdomme forbundet med planter, højder og temperaturer. Huden, hovedet og hele kroppen opfører sig anderledes, når temperaturen skrues op – hvad der ikke burde være ny information for læseren.

Hudkræft rammer hyppigere end før

De fleste sygdomme kan vi gennem videnskaben finde en årsag til. Hudkræft er en af disse årsager.

Vi ved, at det forekommer oftere nu, fordi vi har mere fritid til at nyde solen og nyde den på ubeskyttet hud.

Vi ved, at der er højere forekomster af den, fordi vi bærer mindre tøj i solen. Vi beskytter ikke vores kroppe med tøj som vi har været vant til eller har været pålagt førhen.

Derudover er forekomsten også højere, fordi vi bruger solarier, hvor vi får direkte uv-stråling.

Lektionen du skal tage med videre herfra, er at beskytte din hud og have respekt for det omskiftelige klima, vi befinder os i.