Lille grøn klode der symbolisere genbrug

En hjemmeside udleder CO2, både via det webhotel hjemmeside ligger på, det software der kører på hjemmeside og via de besøgende, der bruger hjemmesiden.

At gøre sin side co2 neutral er derfor ikke helt lige til, og der skal en del tiltag til før man med god samvittighed kan sige, at ens side er 100% co2 neutral.

Dit webhotel-udbyder er den største udleder

En hjemmeside ligger altid på en server et sted i verden. Denne server kræver strøm og meget af det. Derfor er det dit webhotel, som du skal se på som det første, når du vil klima kompensere din hjemmeside.

Her skal du se på, hvor webhoteller køber deres elektricitet. Er det kulkraft eller vindenergi? Nogle webhoteller skilter ikke ligefrem med det, mens andre har offentliggjort, hvor de får deres strøm fra. Hvis det ikke står nogen steder hos din nuværende udbyder, kan du altid skrive til dem og spørge.

Hvis du finder ud af at dit webhotel ikke er specielt ”grønt”, kan du overveje at flytte til en anden udbyder. Her findes der f.eks. danske nordicway.dk, hvis servere drivers af vandkraft, som er 100% kuldioxidfri.

Samtidig bruge de hardware, der som udgangspunkt har et lavt strømforbrug, hvilket også er med til at sænke den samlede co2 udledning, og dermed også udledning på din hjemmeside.

Klima kompensation

En anden mulighed er at købe dig til kompensation for den co2 udledning, der kommer fra din hjemmeside. Det kan du gøre via forskellige udbydere af klima- kompensation. Her findes blandt andet ingenco2, som er en dansk tjeneste, hvor du som medlem betaler for det antal besøgende du har og hvor meget dit webhotel udleder.

Her får du også et lille badge, som du kan bruge på din hjemmeside og dermed vise overfor dine besøgende at du gør noget for at reducere din hjemmesides co2 aftryk.

Reducer dine besøgendes el-forbrug

Det er svært at styre, hvor meget strøm og hvilken strøm de besøgende på din hjemmeside bruger – det kan du faktisk slet ikke. Men noget du kan gøre, er at tilpasse din side, så den er så den bruger så lidt strøm som muligt, når den vises på en skærm.

Det kunne f.eks. være ved at lave en ”mørkere” side, som ikke gør brug af alt for meget hvidt. Jo lysere en side er, jo mere strøm bruger en computerskærm nemlig på at vise den. Vælger du f.eks. en sort baggrund fremfor en hvid, vil siden således bruge mindre strøm, når den vises på en computer, og selvom det måske ikke lyder af meget, så bliver det alligevel til en del, hvis din side bruges af mange tusinde mennesker.

Et eksempel på dette er Facebook og Google, som begge er begyndt at tilbyde ”mørke” temaer, som bruger mere sort og mindre hvidt til at vise deres tjenester. Fordi de har millioner af brugere, gør dette faktisk en stor forskel på, hvor meget co2 der udledes, når nogen bruger deres sider.

Alt det omkring din hjemmeside

For at holde en hjemmeside kørende findes der dog også en masse processer omkring selve siden, som udleder co2. Måske har du en skribent ansat, som sidder i et lokale et sted og skriver tekster til din hjemmeside.

Denne person udleder også co2 i form af strømforbrug osv. Derfor kan du også her gøre noget for at blive mere grøn. Du kan f.eks. købe vindenergi til kontoret og spise mere grønt i kantinen.

Konklusionen må være, at det er svært at gøre sin hjemmeside 100% co2 neutral, da den mængde co2, som siden udleder afhænger af, hvor mange processer og funktioner omkring siden man tæller med i selve siden udledning.