Vi skal passe på miljøet og hjælpe vores fauna. Som boligejer kræver dèt, at du skal omvende haven til at være mere nyttig. Her er vildmarksblomster det store hit lige nu. Men i bund og grund hjælper du diversiteten bedst, hvis du plejer din planterige have frem for at lade ukrudt kvæle alt over tid. Og her kan du starte ud med komposten.

Hjælp miljøet ved at komposterer dit haveaffald i en kompostbeholder der kan købes eller bygges selv. Omdan både haveaffaldet og husholdningens organiske affald til genanvendelige kompost der kan fungerer som næring til afgrøder, planter og bede.

Fordele ved at komposterer?

Hvis du elsker den frodige have og samtidig gerne vil hjælpe miljøet, er kompostering af både haveaffald og organisk affald fra husholdningen godt for alle. Affaldet bliver genbrugt, og giver nytte som næring til dine afgrøder og planter.

Der vil foregå en biologisk nedbrydningsproces ved at komposterer affaldet. Her vil en kompostbeholder med orme, ilt og mikroorganismer hjælpe til at skabe det muldede og næringsrige, brune materiale til bede og andet.

Komposten med høj indhold af mikroorganismer hjælper også til at holde planter og blomster sygdomsfrie og flotte. Helt ligesom du kan bru

ge komposten til at opretholde den rigtige pH-værdi i jorden.

Det vil være nemmere at købe poser/sække med færdigbehandlet kompost. Men ved selv at komposterer slipper du for affald, sparer penge, hjælper miljøet og ikke mindst, du slipper for ture til genbrugsstationen med haveaffaldet. Det skal selvfølgelig også nævnes, at de fleste genbrugsstationer har gratis muld som du kan hente efter behag.

Kompostbeholdere

Der findes forskellige typer kompostbeholdere, der dog kan inddeles i to forskellige. En kompostbeholder kan være en åben eller lukket model. Den åbne model er kun velegnet til haveaffaldet, og en type som du kan vælge at købe eller bygge selv. Den anden type beholder er den lukkede model med bund, som hjælper til at sikre mod rotter og andre skadedyr der kan blive tiltrukket.

Lukket kompostbeholder

En lukket kompostholder er som navnet siger, lukket. Og derfor kan du bruge denne type til kompostering af køkkenaffald, da den er rottesikret. Det er dog ikke alt køkkenaffald, som du må smide udenfor.

Hvis du kun skal komposterer haveaffald, vil en åben model være bedre egnet. Den lukket beholder er som regel mindre og bedre egnet til organisk madaffald og planter end til tørre grene, blade m.m.

Komposteringen i en lukket beholder går ikke særlig hurtigt gennem vintertiden. Det kan give en irriterende og ildelugtende konsistens, hvor du med fordel kan tilføje noget kulstofholdigt drys.

Åben beholder

Den åbne beholder kan ikke bruges til det organiske køkkenaffald. Men er derimod god til at komposterer haveaffaldet. Og den åbne beholder kan gøres rigtig billig ved at bygge den selv f.eks. af overskudsmaterialer. Her kan du bruge træ eller trådnet. Du kan også købe åbne kompostbeholdere som samlesæt.

Den store fordel ved en åben beholder er, at du selv bestemmer størrelsen, materialer og udseende. Hvilket både giver bedre fordele i forhold til at komposterer affaldet, som du kan få beholderen til at passe perfekt ind i haven.

Hvordan du komposterer

Der findes forskellige måder at komposterer. Her bruges ofte varme, orme eller du kan fremstille kompost med en åben bunke. Den nemmeste måde er, at smide haveaffald i en bunke og løbende fylde på. Denne metode giver kompost der kan hjælpe til bedre jordstruktur. Den store ulempe er dog, at det er næringsfattig og forskellig ukrudt som skvalderkål kan leve videre i bunken. Helt ligesom den helst skal vendes fra tid til anden, hvilket er ret hårdt arbejde uden affaldet er organiseret.

Varmekompostering giver en næringsrig kompost der er fri for ukrudt og frø. Det kræver dog en del mere arbejde og tid i forhold til en åben bunke. Hvor ormekompostering i en lukket kompostbeholder er nemt og giver dig en næringsrig kompost.