Pakketape og miljøet,
hvordan forholder man sig til det?

Når du skal optimere din brug af emballage, og dermed anvende mindst mulig emballage pr. forsendelse, er pakketapen også en ting, der skal kigges på.
Pakketape er et af de mest anvendte typer klæbebånd med en global produktion på over 10 mia. meter om året. Når det kommer til valg af pakketape er der mange faktorer, der spiller ind.
For mange er pakketape “bare” pakketape, men der findes faktisk mange forskellige kvaliteter og typer af pakketape, som hver især har sine fordele og ulemper. Nogle typer tape er mere holdbare end andre, nogle har et kraftigt klæb, som især er en fordel hvis du bruger det på pap af genbrugsfibre. Nogle taper knækker ved kolde temperaturer etc. Ud over tapetypernes egenskaber er der desuden også stor forskel på hvordan de er at arbejde med. Hvordan tapen er at arbejde med ændrer ikke så meget på miljøet, men kan gøre en stor forskel med hensyn til arbejdsmiljøet. Nogle taper er f.eks. meget stramme når tapen skal rulles af rullen, andre tape typer støjer mv.

Miljøvenlig pakketape, hvilken type skal jeg vælge?

Når pakketape omtales, er det ofte tape med en bærer af enten PP eller PVC man mener, og som så kan have forskellige typer lim på, f.eks. Hotmelt, Akryl eller Solvent / Naturgummi. Vi har brugt en del tid på at lede efter oplysninger om hvordan de forskellige typer folie og klæbemiddel på pakketapen konkret påvirker miljøet. Desværre er pakketape og miljø et lidt kontroversielt emne, men ud fra vores viden og erfaring er vi kommet frem til følgende vurdering:
PVC tape
PVC pakketape er IKKE miljøvenlig. Grunden til denne vurdering er, at det for det første er umuligt, eller for dyrt at regenerere / genbruge PVC folien. Desuden får man dioxin når PVC folien brændes, som er meget skadeligt for mennesker.
PP Solvent tape
PP tape med naturgummi lim er efter vores vurdering det bedste bud på en miljøvenlig tape, forudsat at det er en god kvalitet hvor næsten 100% af opløsningsmidlet genindvindes. PP folien kan regenereres (genanvendes) uden problemer og naturgummien er et naturligt klæbemiddel der kommer fra træerne og som man endda kan spise. Problemet kan være opløsningsmidlet, som er nødvendigt til smeltning af limen. Nogle producenter har mulighed for at inddrive 99,9% af opløsningsmidlet under produktionen, hvilket gør den færdige tape miljøvenlig. Anvender man en tape fra en producent som ikke har denne mulighed og der derfor stadig er opløsningsmiddelrester i den færdige tape, er den naturligvis ikke miljøvenlig. Vi anbefaler at du spørger din tape leverandør om hvilke muligheder deres producent har for at inddrive opløsningsmidlet.
PP Hotmelt og PP Akryl tape
PP folien der anvendes til Hotmelt og Akryl tape regenereres uden problemer, men for limen er det anderledes idet begge er kemikalier (ikke naturlige substanser). Det må dog siges at Akryl limen er bedre end Hotmelt limen, da den er fortyndet i vand.

Pakketape til lukning af papkasser

Som med al emballage uanset om det er miljøvenligt eller ej anbefaler vi som punkt nummer et, at man undgår overforbrug af emballage herunder selvfølgelig også pakketape. Overforbrug af emballage har desværre både en negativ effekt på miljøet, men også på både produktiviteten, fragtomkostninger mv. Derfor er der både tid og penge at spare for dig, som optimerer din emballage bedst muligt.
Overforbrug af emballage skyldes ofte at sammensætningen af de produkter, der anvendes til indpakning og forsendelse er forkert i forhold til pakkeopgaven. Som beskrevet ovenfor kan du vælge mellem en del forskellige typer pakketape til lukning af dine papkasser og hver eneste type har sine fordele og ulemper. Det er vigtigt at du finder frem til en tape, som passer lige præcis til din virksomhed og dine pakkeopgaver for at kunne optimere mængden bedst muligt. På nettet kan du finde et utal af forskellige pakketape guider, der yder rådgivning og vejledning om hvilke typer pakketape, der passer bedst til den enkelte type pakkeopgave. Er du i tvivl er det altid en god ide at kontakte din tape leverandør, og tage en snak med dem omkring hvilken type de kan anbefale dig.

Vær åben over for alternative emballage løsninger

Når du skal finde den mest miljøvenlige og optimale emballage til dine pakkeopgaver, er det vigtigt at kigge på hele emballagens livscyklus fra ”vugge-til-grav”, altså lige fra valget af råvaremateriale, til produktionen, transporten, anvendelsen til den endelige bortskaffelse. I forbindelse med pakketape har vi set, at visse emballageleverandører leverer pakketape i håndruller med flere meter, ja faktisk helt op til 200 meter på rullen (i stedet for den almindelige 50 mm x 66 meter).
Ved at anvende en pakketape 50 mm x 200 meter, som ofte har en mindre kerne end en almindelige pakketape, sparer du både plads på lageret samt under transporten fra producenten, så antallet af biler kan reduceres. Samtidig er der desuden også mindre spild af pap til kerner, papkasser, taperester på rullen, tid på rulleskift mv. Har du en idé eller et ønske til nye tiltag er vi altid MEGET åbne for input. Så har du noget på hjertet, så skriv endelig til os på mail: info@miljoevenlig-pakning.dk

Læs også
Hvordan pakker man miljøvenligt?Miljøvenlige papkasser?

Del denne artikel

Seneste indlæg

Kategorier

Miljøvenlige produkter

Grønt pakketape