Er dit hjem fyldt med gammel elektronik? Så kan du formentlig gøre dig selv og klimaet en stor tjeneste ved at udskifte det gamle apparat.

Det samme gælder for din bil, dine slidte vinduer eller fyret. Oliefyret er sjældent den mest bæredygtige løsning, selvom du bor meget afsides, hvor fjernvarme har svært ved at nå dig.

I stedet for gamle og klimabelastende løsninger skal vi tænke på klimareduktion og på længerevarende, sund brug af vores elektronik som energi og håndværk.

Installer boligen ind i fremtiden

Klimakrisen er dette århundredes største krise. I virkeligheden er krisen ikke blot opstået nu ud af den blå luft. Krisen opstod for så vidt allerede tilbage i 1800-tallet.

Sammen med den industrielle revolution, med damptoge, fragtskibe og maskiner i landbruget voksede vores forbrug af CO2. Pludselig blev olie og kul uvurderlige materialer, verden ikke kunne undvære.

Den store bekymring kom først for alvor 200 år senere. Nu er vi endelig ved at være der, hvor vi ikke længere kan kigge den anden vej. Nu kræves der faktisk handling, hvis vi ønsker, at den kommende generation skal have et sted at bo.

Til det formål skal du kigge på din bolig. Den private forbruger bærer nemlig også en del af ansvaret og byrden. Vi har valgt produkter til, som var billigere, velvidende at valget af oliefyret angiveligt ikke var det bedste valg for vores nabo.

Det er på tide at gøre op med denne forældede tankegang, hvor kun den laveste pris skal bestemme, hvilke produkter vi køber. I de private hjem skal der investeres i ny elektronik, som skal føre os ud af krisen. Elektronik som skal installeres og monteres af Fjordens El – der i øvrigt ved en hel masse om din klogeste el-løsning.

Gamle biler, brændeovne eller vinduer

Krisen stopper dog ikke blot ved din opvaskemaskine, ved vaskemaskinen eller køleskabet. Nej, den fortsætter ud i garagen, hvor den gamle trofaste benzinbil står.

Det er ikke sikkert, at tiden er inde til et skift til el-bil i jeres husstand. I stedet kunne skiftet blot være til en nyere udgave af en benzinbil. Den nyere udgave har – hvis I vælger rigtigt – et lavere CO2-aftryk. Den kører længere på literen og holder bedre på varmen.

Holde bedre på varmen skal jeres bolig også gøre. De gamle vinduer og døre kan skiftes til jeres pengepungs og klimaets fortjeneste. For gamle og slidte vinduer skader jeres varmeregning. Det koster flere penge at opvarme en bolig, hvis varme pibler ud mellem sprækkerne.

Elektronik har en udløbsdato

Den nye elektronik, de nye vinduer eller den nye bil er ikke altid den klogeste løsning for jer eller for klimaet. Har I skiftet bil og vaskemaskine for et år siden, giver det selvsagt ikke meget mening at gøre det igen, hvis bilen eller vaskemaskinen fungerer fint. Fokusset skal lægges andetsteds her.

Pointen er blot den – jeres elektronik bliver forældet. Der kommer et tidspunkt, hvor I ikke længere kan forsvare at eje et køleskab, som bruger en stor mængder strøm. Hvor I ikke længere kan forsvare, at bilen sluger alle jeres penge.

Den gode forbruger ved, hvornår dette tidspunkt er. Ellers kan man altid søge hjælp hos en elektriker.