EU klar med plaststrategi

Hvert år producerer europæerne 25 mio. ton plastaffald, men under 30% af dette indsamles med henblik på genanvendelse, og 85 % af alt strandaffald i verden består af plast.

Efter to års forhandlinger har EU-landende for første gang nogensinde udviklet en strategi inden for plastområdet. Med den nye plaststrategi vil Kommissionen ændre den måde, vi i EU udformer, producerer, anvender og genbruger plast på.

Målet er at beskytte miljøet og samtidig danne grundlag for en ny plastøkonomi, hvor udformningen og produktionen af produkter fuldt ud lever op til behovet for at genbruge, reparere og genanvende, og hvor der udvikles mere bæredygtige materialer.

Få et overblik over de vigtigste punkter i strategien

1. Genbrug og genanvendelse
Et område der kommer til at være særligt fokus på de næste år er genbrug og genanvendelse. I 2030 skal al plastemballage på det europæiske marked være designet til genbrug eller genanvendelse. Desværre er det sådan, at en stor del af den emballage vi anvender i dag er svær at få værdi ud af som affald. Det kan f.eks. være fordi plasten er sammensat af forskellige materialer, at den er svær at rengøre etc.

2. Genanvendelsesindustrien skal styrkes
EU Kommissionen har slået fast, at hvis genanvendelse af materialer skal øges og en cirkulær økonomi skal vokse, så kræver det at den nuværende genanvendelsesindustri bliver styrket markant. Derfor skal den europæiske genanvendelsesindustri udvikles for at sikre, at genanvendte materialer i fremtiden vil blive brugt i flere produkter end i dag.

3. Brug af engangsemballage skal reduceres
For at reducere den mængde af plast der ender i naturen vil EU yde støtte til nationale oplysningskampagner, som skal opfordre befolkningen til tænke over hvordan de skiller sig af med engangsplastprodukter. Desuden har EU tænkt sig at gennemføre forskellige reguleringer som blandt andet producentasvar, som man tidligere har set gennemført på plastposer.

4. Nye standarder for sammensætning og råvarer
Standarder skaber en sikkerhed for at sammensætning og kvalitet af råvarerne er i orden. Derfor vil EU ved hjælp af nye kvalitetsstandarder både på genanvendt plast og plastaffald styrke markedet for genanvendte råvarer og plastaffald generelt.

5. Mikroplast og Oxo-plast
I plaststrategien er der lagt op til et fremtidigt forbud mod at tilsætte mikroplast i kosmetik- og plejeprodukter. Desuden vil oxo-nedbrydeligt plast, der nedbrydes hurtigere end andet plast, men blot bliver til mikroplast, også blive underlagt restriktioner.

6. Global indsats for at forebygge plast i havene
For at forebygge og undgå plast i havene vil EU nu i højere grad engagere sig på verdensplan. Undersøgelser viser at manglende affaldshåndtering i flere asiatiske lande har stor indflydelse på den mængde plast der ender i havene. Så selvom vi i Europa kan gøre meget, så er det altså afgørende at der også bliver gjort en indsats globalt.

Du kan læse hele strategien her

Hvad kan du som virksomhed gøre?

Vi kan ikke leve uden plast og i mange tilfælde er plast emballage den bedste og eneste rigtige løsning, men hvis vi ikke ændrer måden vi producerer og anvender plast på, vil der i fremtiden være endnu mere plast end fisk i havene!

Hos MiljøvenligPakning arbejder for vi at ALLE virksomheder der pakker og sender varer, først og fremmest gør hvad de kan for at begrænse den mængde af emballage der anvendes til indpakning af varer til forsendelse. For at begrænse mængden er det vigtigt, at tage stilling til hvilken type af emballagen der anvendes samt at man altid anvender den mest optimale emballage til sin forsendelse.

Tag et kig på den emballage du anvender
Det første skridt på vejen til at gøre dine forsendelser så “miljøvenlige” som muligt er, at finde en mest optimale emballage. Når du anvender den mest optimale emballage vil du automatisk kunne minimere den mængde af emballage der skal til, for at beskytte varerne under transporten. Der er en del leverandører af emballage i Danmark, som har været i branchen i mange år og derfor ved rigtig meget inden for området. Så en snak med din emballageleverandør er derfor et godt sted at starte. Det næste skridt er selvfølgelig at vælge det mest miljøvenlige alternativ, vælg f.eks. en PP pakketape med naturgummi lim frem for en PVC tape, vælg en boblefolie UDEN nylon frem for en med.

På vores site kan du læse mere om emballage og miljø og vi vil løbende opdatere siden med nye artikler. Synes du der mangler noget er vi altid åbne for input, så skrive endelig til os på mail: info@miljoevenlig-pakning.dk.

Del denne artikel

Seneste indlæg

Kategorier

Miljøvenlige produkter

Plast