Der er mange gode grunde til at have et energieffektivt hjem.
Først og fremmest vil det kunne bidrage til lavere vand- og varmeregninger. Når du skal betale færre penge til den slags, får du flere penge mellem hænderne – Og hvem vil ikke gerne have det?
Ydermere yder du et bidrag til den fælles kamp for en mere bæredygtig klode. Dette er helt centralt for at både nuværende og fremtidige generationer kan leve et godt liv.
Det kan dog virke lidt uoverskueligt, hvad man skal gøre. Netop derfor har vi skrevet guiden her, hvor du kan blive klogere omkring emnet. Ønsker du blot mere indsigt i, hvordan du kan få dit hjem til at stå skarpere i al almindelighed, kan du hente inspiration derom på hjemmesiden Herligthjem.dk.
1. Husk håndværkerfradraget
Når du skal i gang med at planlægge det mere energieffektive hjem, er det først og fremmest alfa og omega, at du husker at få håndværkerfradraget med. Der kan nemlig være mange penge at spare her.
Håndværkerfradraget anno 2021 er netop tiltænkt grønne tiltag – og mulighederne er mange. Således kan du eksempelvis få fradrag på arbejde ifbm. isolering, udskiftning af vinduer og yderdøre, solceller, ventilation og varmeanlæg.
I 2021 kan du få helt op til 25.000 kr. i fradrag per person på de grønne ydelser, som håndværkere kan hjælpe med.
2. Fyr ikke for fuglene
Særligt hvis du bor i noget gammelt byggeri, kan der være mange penge at spare ved at kigge på facaderne. Det er nemlig i særdeleshed her, at varmen kan slippe ud.
Hav særligt øje for om der er sprækker omkring døre og vinduer. Ofte kan problemer i denne boldgade løses for relativt få penge, hvorfor det vil være en investering, der hurtigt tjener sig selv hjem igen.
Herudover kan energiruder være en særdeles lavthængende frugt.
I den anden ende af spektret kommer de mere krævende tiltag såsom isolering ved ydervægge og tag. Her bliver det naturligvis et noget større projekt, hvorfor det afhænger meget af forhold omkring boligen i øvrigt, om du bør give dig i kast med det for klimabesparingen alene eller i stedet bør koble det sammen med en mere gennemgribende modernisering af boligen.
3. Skift til LED-pærer
Mange af os husker nok nogle af de tidlige sparepærer på godt og ondt. Jovist, energiforbruget var lavt men lyset var langsomt til at træde frem, og lyset var ofte bare generelt ikke så stærkt.
Med LED-pærer er det en anden sag. Her kan du få en behagelig lyskilde, som samtidig er yderst energieffektiv.
4. Investér i nogle ordentlige termostater
Termostater er endnu ét af de energimæssige tiltag, som kan være et yderst lavthængende frugt. Termostaterne koster ikke meget, og har du ikke selv mod på at pille ved det, kan en VVS’er ofte klare udskiftningen relativt hurtigt og billigt.
5. Tænk over dit forbrug i hverdagen
Sidst men ikke mindst er det værd at huske på, at dit energiforbrug langt hen af vejen kan justeres ved at justere på dine vaner.
- Lufter du ud for længe?
- Tager du overdrevent lange bade?
- Har du lys i rum, du ikke opholder dig i?
Disse og mange andre spørgsmål, kan du stille dig selv. Tilværelsen derhjemme skal naturligvis være behagelig – og hertil spiller lys og varme en central rolle – men der er måske alligevel nogle ting, du kan skrue ned for, som ikke betyder alverden for dit velbefindende.