Skønhedsindustrien bidrager til en betydelig del af planetens forurening. At vælge miljøvenlige plejeprodukter eller en skønhedsklinik, der bruger miljøvenlige produkter, kan gøre en stor forskel. Her er 6 alternativer til at skabe en bæredygtig og miljøvenlig skønhedsrutine.

1 Start småt & kig efter miljøvenlig emballage

Et godt sted at starte er at vælge skønheds- og plejeprodukter med miljøvenlig emballage. Undgå produkter i plastikflasker, eller gå efter genanvendt plastik- eller glasflasker.

Kig f.eks. efter svanemærket når du er på udkig efter produkter – så kan du være sikker på, at produktet lever op til krav mht. miljø, klima, og bæredygtighed.

2 Tjek indholdet af dine makeup- og skønhedsprodukter

Vælg mærker, der bruger naturlige og økologiske ingredienser i deres produkter.

Du kan f.eks. kigge efter produkter der indeholder marine ekstrakter og alger, der ikke blot omdanner kuldioxid til ilt, når de vokser, men samtidig gør et mirakelarbejde for din hud.

På samme måde skal du sørge for, at dine produkter ikke indeholder mirkoplast, der normalt er fremstillet af polyethylen. Det er små plastikpartikler, der har mange skadelige virkninger på miljøet.

Mikroperler er en af de hurtigst voksende forureningskilder i havene og bør derfor undgås helt. De findes ofte i ansigtsvask, tandpasta og shampoo. Få forbrugere er bevidste om, at en enkelt flaske ansigtsvask kan indeholde op til 360.000 mikroperler. Prøv så vidt muligt at undgå disse produkter med miljøskadelige ingredienser. 

3 Stop brugen af engangsplejeprodukter

Engangsmakeupservietter, makeup- og hårbørster er noget af det første, vi kan starte med at skifte ud med noget mere bæredygtigt.

Invester i genanvendelige, vaskbare make-up-puder eller mikrofiberkluder, som du kan vaske og bruge igen og igen. Alternativt kan du lave dine egne klude ved at klippe et gammelt håndklæde i mindre stykker.

På samme måde kan du vælge makeup- og hårbørster lavet af bæredygtige materialer som f.eks. bambus. Undgå børster med ægte dyrehår og søg i stedet efter syntetiske børster.

4 Forenkl din hudplejerutine

Du ville blive overrasket over at høre, hvor få produkter du i virkeligheden har brug for en sund og glansfuld hud. Hold dig til et rensemiddel, en toner eller serum, og en fugtighedscreme, du kan lide.

Ved at holde det enkelt sparer du ikke blot tid og penge i det lange løb, men reducerer også mængden af emballage, du forbruger, samt dit husholdningsaffald.

5 Vælg multifunktionelle produkter

I forlængelse af tip nummer 4, anbefaler vi at vælge multifunktionelle produkter. Du kan f.eks. bruge din læbestift som rouge til at give farve til dine kinder. Mens du snildt kan bruge en hvilken som helst læbestift fra et hvilket som helst mærke, er der flere kosmetikmærker der i dag har såkaldte ’multi-sticks’ som kan bruges til læber, kinder og øjenlåg.

Ud over at være økonomisk, er det også praktisk at bære rundt på et produkt i tasken i stedet for flere.

6 Ud med plastikflasker, ind med barer

Har du nogensinde overvejet, hvor mange flasker shampoo du bruger på et år? Shampoobarer er en fantastisk måde at begrænse og reducere din miljøpåvirkning på, da de ofte er pakket ind i genbrugspapir eller pap.

Nogle barer kan bruges til både hår og krop, hvilket betyder, at du slet ikke behøver at tage plastikflasker med ind i dit brusebad.