Mange husholdningsmidler er uøkonomiske og ofte fyldt med giftige ingredienser. Ifølge miljø- og folkesundhedsforskere, kan de sågar indeholde kræftfremkaldende stoffer og forårsage astmaanfald. Det kan derfor være en god idé at overveje, hvilke midler du lukker ind i dit hjem – ikke blot for dit eget helbred, men også for vores planet.

1 Natron i ethvert hjem

Natron er ikke kun egnet til bagning men er et af de ingredienser der burde være i ethvert hjem der er klar til en grøn omstilling.

Læg en lille skål natron bagerst i dit køleskab og det vil opsuge alle de dårlige lugte. Alt du skal gøre er blot at skifte skålen hver tredje måned. Et andet tip er at drysse natron på dit gulvtæppe eller din stofsofa. Lad det sidde i en time og støvsug derefter pulveret. Du vil blive overrasket over, hvordan den har fanget lugten fra tæppet og din sofa.

2 Citron dufter ikke kun godt

Citroner har både antibakterielle og antiseptiske egenskaber, så de vil være en væsentlig ingrediens at tilføje i din miljøvenlige rengøring. Gnid en skive citron på et skærebræt for at fjerne bakterier, eller kom citronskal i en krukke med eddike og lad det stå i et par dage. Når du fjerner skallen, har du et kraftfuldt allround-rengøringsmiddel – miljøvenligt og helt naturligt.

Du kan også dyppe citronhalvdele i salt og bruge dem til at skrubbe rustfrit stål tilbage til dets gamle glans.

3 Hvid eddike er et vidunder

Du har måske regnet det ud. Eddike er en anden vidunderingrediens når det kommer til rengøring. Enkel, hvid eddike har de antibakterielle egenskaber, du skal bruge for at rense dit hjem. Fortyndet hvid eddike er en kraftig pletfjerner.

Brug en én-til-én opløsning af eddike og vand til at rense dine vinduer. Du kan også simre lidt eddike samtidigt, mens du for eksempel tilbereder en aromatisk fiskemiddag. Eddiken vil absorbere lugten.

4 Naturlig luftrenser

Spring de syntetiske luftfriskere over og fyldt dit hjem med hyggelige dufte, der ikke skader planeten. Mange luftfriskere har nemlig en tendens til at være pakket med alverdens tilsætningsstoffer, der kan reducere luftkvaliteten på trods af den behagelige duft. Vælg i stedet en naturlig luftfrisker.

Kog kanel, citron, appelsinskal, eller en anden plante, du kan lide, og lad den naturlige duft sprede sig igennem dit hjem.

5 Vær kreativ med genanvendelse

At give ting i dit hjem et andet formål end hvad det normalt er brugt til, er ikke blot superlet, men også en fantastisk måde at spare penge og undgå spild på.

Brug for eksempel en gammel tandbørste som skrubbeværktøj eller et par gamle strømper som rengøringshandsker eller til at tørre støv af.

 

6 Køb grønne, multifunktionelle produkter

Du behøver selvfølgelig ikke at rengøre hele dit hjem med naturlige ingredienser fra dit køkken. Mange virksomheder har i dag ikke-toksiske versioner af dine yndlingsrengøringsmidler, som kan forenkle overgangen fra traditionelle til grønne produkter.

Alternativt kan du vælge at bruge et multifunktionelt rengøringsmiddel og dermed slippe for at købe forskellige produkter. Det mindsker ikke blot rengøringsudgiften men også emballage og husholdningsaffald. Husk dog på, at forskellige tæpper, møbler og gulve kan kræve særlige produkter, såsom tæpperensning eller pletfjerning.

Det er alt, hvad der skal til for at gøre din rengøringsrutine lidt grønnere. Når du har købt forsyningerne – eller fundet dem frem fra dit køkkenskab – er du klar til at rengøre din bolig helt uden at skade hverken planeten eller dit helbred.