Få et grønnere hjem
Dette er en sponsoreret artikel.
Skiftende vejr, forhøjet vandstand, global opvarmning. Nye klimaplaner og grøn omstilling. Forskerne og regeringen er enige, vi må handle nu. Et godt sted at starte er ved at se på din bolig.
Et miljøvenligt hjem kan skåne miljøet for mange tons Co2. Op mod 40 % af det samlede energiforbrug i Danmark går til opvarmning og belysning i bygninger. Begynder vi at bygge mere bæredygtigt og vælge miljøvenlige materialer, så kan vi spare en stor del af den Co2 vi udleder.
Men hvordan får du et mere miljøvenligt hjem, og hvilke fordele er der overhovedet forbundet med det? Vi vil i denne artikel komme med en række råd, til et mere miljøvenligt hjem.
-
Hold på varmen og skån miljøet
Der er både penge og Co2 at spare, hvis du får isoleret dit hus. Mange husejere går og tror, at deres hus er ordentligt isoleret, men det forholder sig sådan at op mod 37 % af danske boliger, har energimærke E eller derunder. Det betyder at mange af os må skrue ekstra op for varmen om vinteren, end hvad nødvendigt er. Dermed bruger vi for mange penge på at varme boligen op, penge som i virkeligheden kunne have ligget i vores lomme. Et dårligt isoleret hus holder ikke på varmen og det går stærkt udover miljøet.
Hvordan kan du så vide om dit hus er ordentligt isoleret? Først og fremmest kan du holde øje med de små tegn, det kan være dug og kondensvand i vinduerne eller kølige vægge. Grunden til, at så mange huse ikke er ordentligt isoleret, er at der før 1970´erne ikke var noget krav om at huse skulle hulmursisoleres. En hulmur er mellemrummet mellem det yderste og den inderste del af muren. Mange huse har derfor enten dårlig isolering eller slet ingen isolering herimellem. Det betyder at varmen fosser ud af boligen.
Får at komme dette til livs, kan du få hulmursisoleret din bolig. Det er en hurtig og nem proces, der normalt ikke tager mere end 1-2 arbejdsdage – alt efter hvor stort dit hus er. Hulmursisolering er dermed vejen til en mere bæredygtig bolig. Det foregår sådan, at der bores huller forskellige steder i fugerne mellem husets mursten. Herefter sprøjtes isoleringsmaterialet ind i hullerne. Når dette er gjort, dækkes fugerne til, og dit hus kan nu holde på varmen.
Dermed slipper du får træk, skåner miljøet og sparer penge på sigt. Faktisk kan du spare helt op til 70 % af varmeudgifterne med bedre isolering.
-
Udskift dine varmekilder og miljøet vil takke dig
Nu har du fået isoleret din bolig, så er det tid til at kigge på dine varmekilder. Faktisk kan forkerte varmekilder være skyld i en stor del af den Co2 du udleder. Mange af os har stadig de samme varmekilder i huset, som vi havde for 10 eller 20 år siden. Men tiden ændrer sig, og i dag ved vi at det er dyrt for både dig og miljøet, at ligge inde med de gamle varmekilder.
Har du eksempelvis stadig en gammel brændeovn, så er det på tide at få den udskiftet med mere miljøvenlige varmekilder. De rigtige varmekilder kan sparer miljøet for flere tons Co2 om året. Eksempelvis kan du udskifte din brændeovn med en biopejs. Biobrændsel er 100 % Co2 neutralt, og du gør derfor en stor indsats for miljøet, når du vælger denne varmekilde.
Ved at se på dine nuværende varmekilder, og udskifte dem med vedvarende energikilder, kan du både få et bedre indeklima og et meget mere bæredygtigt hjem.
-
Skift dine ruder ud med energirigtige vinduer
I et typisk dansk hus slipper der omkring 33 % varme ud gennem utætte vinduer. Dette udslip går stærkt udover miljøet, dit indeklima, og din pengepung. Ved at skifte til mere energirigtige vinduer, kan du altså sparer miljøet for en stor del Co2.
Dog er det ikke altid lige smart at få skiftet dine gamle vinduer ud. I nogle tilfælde vil det være smartere at få renoveret de gamle vinduer, da det er meget ressource- og energikrævende at producere nye vinduer.
Hvis du har gamle, slidte, utætte vinduer angrebet af råd og svamp, er det en smart idé at få dem udskiftet med mere energivenlige vinduer. Fordelene ved dette er, at du dermed undgår træk fra utætte vinduer, og samtidig undgår kondensvand og dermed chancen for råd og skimmelsvamp.
Er dine vinduer mere end 15 år gamle, er det en god idé at udskifte dem uanset hvad. Herudover er det en god idé at udskifte dem, hvis de er angrebet af råd og svamp. Vinduer med kun 1 lag glas, er typisk skyld i dårligt indeklima og i udbredelsen af skimmelsvamp. Udskiftning af dine vinduer, kan være med til at gøre dit hjem endnu mere miljøvenligt, og så kan det nedsætte varmeregningen betydeligt.
Gør dit hjem miljøvenligt og vind på længere sigt
Foretager du en række tiltag i din bolig, kan du dermed spare penge og skåne miljøet. Ikke nok med det, så kan du også øge værdien på din bolig og gøre den mere attraktiv i fremtiden.
Du vinder ikke kun lige nu og her, du vinder også på længere sigt. Det kan derfor ses som en investering i fremtiden. En fremtid hvor alt bliver grønnere, og hvor klimaet kun vil komme endnu højere op på dagsordenen.
Denne artikel er sponsoreret.